De jonge mantelzorger 

 

Ook kinderen en jongeren kunnen mantelzorger zijn. 1 op de 4 kinderen en jongeren in Nederland van 4 tot 24 jaar maakt het mee. Ze groeien op met een ouder, broertje, zusje, opa of oma dat ziek is, een beperking heeft, verslaafd of een psychische aandoening heeft. Dit betekent vaak dat er thuis meegeholpen moet worden of voor een familielid moet worden gezorgd etc.

Ze voelen zich verantwoordelijk, maken zich zorgen en komen niet altijd toe aan leuke dingen. Ze vragen niet snel om aandacht of hulp.

 

Te veel verantwoordelijkheid, weinig aandacht en ruimte voor eigen problemen kan een grote impact hebben op het leven van deze jongeren. Dit kan een gezonde ontwikkeling in de weg staan. Veel jonge mantelzorgers ervaren stress, vermoeidheid en onbegrip. Maar ook angst, depressieklachten, concentratieproblemen, weinig tijd voor school, studie, hobby of vrienden etc. De gevolgen zijn voor ieder kind verschillend. Jonge mantelzorgers leren verantwoordelijkheid te nemen en rekening te houden met beperkingen van een ander. Ze zijn vaak zelfstandiger en onafhankelijker dan leeftijdgenoten.

 

Contact

Ben jij jonge mantelzorger? En wil je je verhaal kwijt of heb je vragen?

De mantelzorgconsulenten van CentraM helpen je graag verder.

Dian Mekkes, telefoon 06 – 470 235 54 (dian.mekkes@centram.nl)
CentraM, telefoon 020 – 557 33 38

 

Informatie

Wij hebben een aantal informatieve sites voor je op een rij gezet:

  • Kopstoring: als een van de ouders een verslaving of psychische stoornis heeft.
  • De Kindertelefoon: voor kinderen die even over een probleem willen praten.
  • Koppkvo: voor alle familieleden van mensen met een verslaving of psychische problemen.
  • Zorg voor je ouders: voor jonge en volwassen mantelzorgers. Er zijn ook versies voor Marokkaans, Creools, Chinees, Hindoestaans en Turks.
  • Brusjes: voor kinderen en jongeren met een broer of zus met een chronische ziekte, beperking, psychisch probleem of verslaving
  • En nu jij: e-learning, live-coaching en contactgroepen